Gofry idealne na śniadanie

Przepis na gofry, które doskonale nadają się na początek dnia

Gwarantuję, ze po zjedzeniu na śniadanie takich gofrów dzień stanie się piękniejszy. Śniadanie to w końcu najważniejszy posiłek dnia. Musi być pyszny.

Do przygotowania tego przepisu nie jest potrzebny praktycznie żaden sprzęt. Większość składników prawie każdy ma w swojej kuchni. A czasu na przygotowanie takich gofrów wcale nie potrzeba dużo. Jest to też naprawdę szybki przepis na gofry. Jak większość taki potraw należy zacząć od zrobienia ciasta na nasze przysmaki.

Potrzebne składniki

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1.5 szklanki mleka
– 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

Przygotowanie

Składników nie ma dużo, a ich połączenie to naprawdę prosta sprawa. Należy zacząć, by do osobnych niewielkich miseczek oddzielić od siebie białka i żółtka jajek. Do większego naczynie wsypujemy mąkę, można ją uprzednio przesiać, aczkolwiek nie jest to konieczne. Następnie do mąki dodajemy mleko, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz olej lub roztopione masło. Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Po wymieszaniu tych składników czas zająć się białkami. Należy ubić je mocno na sztywną pianę. Można użyć do tego robota kuchennego lub zrobić to ręcznie. Gdy białka są już odpowiednio ubite, dodajemy je do naszej wcześniejszej masy. Powinniśmy jednak pamiętać, by zrobić to powoli i delikatnie. Jeśli wrzucimy białka do ciasta na gofry zbyt mocno i zaczniemy całość energicznie mieszać, to ubite białka stracą swoje właściwości. Gofry nie wyjdą wtedy puszyste, a o taki efekt nam właśnie chodzi. Ruchy powinny być spokojne i delikatne. Gdy całość już się połączy, nagrzewamy gofrownice do pożądanej temperatury. Następnie odpowiednio wydzielone porcje nakładamy do gofrownicy i pieczemy do uzyskania zarumienionych gofrów. Po wyciągnięciu ich należy odstawić je na kilka minut do ostygnięcia. Po tym czasie można dodać do nich ulubione dodatki. Jeśli wolicie śniadania bardzo słodkie, może to być ulubiony krem. Jeśli nie można nałożyć na nie dżem lub konfiturę. Można je również zjeść ze świeżymi owocami. Wszystko zależy od upodobań.

Smacznego!

 

Author: grambezpradu.pl